VLC media player ja DVD:n toistaminen Linuxilla

HARJOITUSYMPÄRISTÖ

Harjoitus suoritettiin 18.01.2013 klo 12:54 kannettavalla tietokoneella HP Pavilion g6-2220so.

HP Pavilion g6-2220so tiedot:

Käyttöjärjestelmä: Xubuntu 12.04 Precise Pangolin 64-bit
Suoritin: Intel Core i5 3210M @ 2.50GHz
Muisti: 6,00 Gt Dual-Channel DDR3 @ 798MHz
Kiintolevy: 932GB Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB (SATA)
Näyttöominaisuudet: Intel HD Graphics 4000
Ääniominaisuudet: IDT High Definition Audio CODEC

VLC MEDIA PLAYER

Olen kuullut VLC media playerista paljon, mutta en ole koskaan varsinaisesti käyttänyt sitä. Kyseessä on siis avoimen lähdekoodin mediasoitin. Windowsilla olen tottunut katsomaan videot freeware-ohjelma GOM Playeriä, sillä se tukee irrallisia irrallisia .srt-tekstityksiä, toisin kuin monet muut kokeilemani mediasoittimet Windowsilla. Musiikintoistoon käytän Windows Media Playeria.

ENSIVAIKUTELMA

Ensimmäinen ajatus VLC media playerista on ihan positiivinen. Voisin veikata, että monen mielestä käyttöliittymä on vähän karun näköinen, mutta itse tykkään tällaisesta simppelistä ulkoasusta. Jotkut Windowsilla ennen käyttämäni videosoittimet ovat olleet niin sekavannäköisiä, että hyvä kun perustoiminnot on löytyneet.

ONGELMA & RATKAISU – DVD:N TOISTAMINEN LINUXILLA

Kokeilin miten VLC media player pyörittää normaalia DVD-levyä. Törmäsin heti ongelmiin. Koska asensin Linuxin koneelleni vasta muutama tunti sitten, en ollut vielä ehtinyt asentaa tarvittavia paketteja DVD:iden katselua varten. Ratkaisu löytyi kuitenkin nopeasti Googlettamalla.

Ubuntun suomalaisella forumilla oli kerrottu tarkat ja selvät ohjeet mitä minun pitää tehdä voidakseni toistaa DVD:itä. Ohjeiden avulla sain kaiken toimimaan muutamassa minuutissa. Postauksen voi lukea täältä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=17179.0 *(Salauksen purkuun käytin komentoa “9.04 (Jaunty) ja sitä tuoreemmat versiot” = sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh)

1_005

MUUT OMINAISUUDET

Nyt DVD:n toistaminen sujui ongelmitta. Erilliset .srt-tekstitykset sai haettua suoraan koneelta ja ne myös toimivat hyvin. VLC player toimii myös hyvin musiikkisoittimena. Se tunnisti automaattisesti CD-levyltä artistin ja kappaleiden nimet, ja musiikkikirjasto on selkeän näköinen. VLC:llä onnistui myös oman videon nauhoittaminen web-kameran kautta ja nettivideoiden (esimerkiksi Youtube-videoiden) streamaus.

1_009

LOPPUMIETTEET

VLC media player vaikuttaa ihan mukavan monipuoliselta mediasoittimelta. Tulen hyvin suurella todennäköisyydellä käyttämään sitä tulevaisuudessakin, ja voisin harkita lataavani sen Windowsillekin.

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public Licensen (versio 2 tai uudempi) mukaisesti, http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Pohjana Tero Karvisen Työasemat ja tietoverkot-kurssi, http://terokarvinen.com

Leave a comment